Skärgård & omgivning

S:t Anna skärgård


Gallnäs Gård ligger i den nordvästra inre delen av S:t Anna skärgård, vid Trännöfjärden. Här har vi nära till Eknöns naturreservat och vackra Capella Ecumenica, precis som till Stegeborgs slottsruin, Lagnöströmmen och givetvis Bottna by som finns bara 1 km bort. Läs om våra bästa utflyktsmål nedan.


DE VACKRASTE AV ÖAR


Eknöns naturreservat ligger mitt i vårt synfält mot norr och är Sveriges största naturreservat på en ö.

Eknön är ett unikt naturområde på grund av sin stora rikedom av gammal ädellövskog. Inslaget av jätteträd är påfallande stort. Denna unika natur är ett resultat av en mycket skonsam markanvändning under lång tid. Enkel väg ca 0,3 distans.

https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturreservat/eknon-naturreservat.html


Capella Ecumenica skymtar mot nordost och ligger på Västra Gärdsholmen mitt i Trännöfjärden. Under sommarsäsongen finns det alltid värdfolk på ön. Värdskapet utövas ideellt av värdarna, som svarar för såväl guidning som ordning och skötsel. Kapellet utnyttjas även som vigsel- och dopkyrka. Enkel väg strax över 1 distans.

http://www.capellaecumenica.se/


Harstena bjuder på klassisk skärgårdskänsla med restaurang i båthuset, eget bageri, rökt fisk och gammal samlad bebyggelse. Ön har en lång historia och var bebodd redan 1543. Enkel väg ca 15 distans.

http://www.harstena.se/


Häradsskärs fyrplats måste vara en av de allra finaste platserna i Östergötlands skärgård. Och lika vackert som det är i solsken lika respektingivande är det när vindarna piskar upp vågorna eller bränningarna från öppna havet är höga. Enkel väg ca 20 distans.


https://haradskarsfyrplats.se/


Kajakpaddling är kanske det bästa sättet att uppleva skärgården. Här finns stora områden som är så fulla av grund så att båttrafiken håller sig borta. Och färdas du i kajak har du extra stor chans att komma nära exempelvis havsörn och säl - motion får du på köpet.


Vintertid när isarna håller är långfärdsskridskor att rekommendera. I våra allra närmaste omgivningar finns massor att se, exempelvis fyra olika slott varav tre knappt går att se på närmare håll annat än från sjösidan. Men som sagt, ha koll på isläget!

MED BÅT, BIL CYKEL - ELLER TILL FOTS


Arkösund ligger ca 12 distans bort, eller 1 h med bilfärja vid Stegborg. I Arkösund hittar du sommartid en mysig småbåtshamn och ett antal restauranger, badplatser och andra upplevelser.

http://upplevarkosund.se/


Stegeborg ligger bara 3 distans bort eller 8 km bilvägen. Stegeborgs slottsruin bjuder på historia och restaurangen på fin utsikt över båtar som passerar in mot eller ut från Göta Kanal.

http://www.stegeborg.se/


Lagnöströmmen och Lagnöbron till Norra Finnö finns ca 5 distans bort eller ca 15 minuter med bil. Här finns sommartid restaurang, drivmedel, kiosk och byggnadsvårdsbutik.

http://www.santanna.com/


Djursö finns ca 4 distans bort eller ca 25 minuter med bil och bjuder på en träbro och Sveriges äldsta och största ask - kan det vara Yggdrasil månntro?


Fyrudden hittar du på ca 18 distans eller ca 1 h bilresa. Här finns en småbåtshamn, restaurang, matbutik och glasskiosk, plus enastående utsikt förstås.

https://www.fyrudden.se/


Mon finns ca 20 minuter bort med bil och båtvägen är det ca 10 distans då man behöver runda Djursö och Vrångö. Här finns ett båthus med restaurang, badplats, kajakuthyrning och en åretruntöppen obemannad lanthandel.


Söderköping med sin stadskärna från medeltiden, Madickenkvarter och Göta Kanal är ett perfekt utflyktsmål. Missa inte den goda glassen.


Östgötaleden passerar vid Stegeborg och Nartorp alldeles i närheten, en vandringsled för dig som föredrar en utstakad stig.

https://www.visitostergotland.se/144530/Ostgotaleden-Soderkoping/

HELDAGSUTFLYKTER


Kolmårdens Djurpark behöver kanske ingen presentation, och med bilfärja vid Stegeborg och Kvarsebo blir det både en trevlig biltur och en heldag för framför allt barnfamiljen. Enkel väg ca 1 h 15 min.

https://www.kolmarden.com/


Astrid Lindgrens Värld är ett måste för barnfamiljen, med sagovärldar för alla som gillar Pippi, Ronja och Emil. Vimmerby, enkel väg ca 1,5-2 h.

https://www.astridlindgrensvarld.se/


Gamla Linköping är väl värt ett besök. Njut av en rofylld och unik miljö med trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar och många museer, aktiviteter för både stora och små och du hittar också butiker, caféer och restauranger. Enkel väg ca 1 h 15 min.

http://www.gamlalinkoping.info/sv