Vi är ofta strax över ett femtiotal som bor här på gården - fem i familjen, tre katter, lite höns
och ett gäng får. Det finns planer för både fler djur och fler djurslag, men om det får vi återkomma.
GOTLANDSFÅR
Alla våra tackor, baggar och lamm är renrasiga gotlandsfår, en ras som passar utmärkt på den lite karga betesmark vi har här på gården. Gotlandsfåret är en förädlad svensk lantras med ursprung från gutefåret.
Alla våra lamm är uppfödda på naturligt foder (hö, havre och ibland ett äpple eller två som godis) och naturbete (gräs, örter, sly) på strandängar, skogs- och naturbete eller slåttervall i S:t Anna skärgård, och de går fritt ute och inne tillsammans med de vuxna djuren både sommar och vinter.
Alla våra får har, utöver ett nummer, också ett namn. De som var vuxna när de flyttade hit börjar på A, som vår äldsta bagge Arvid. År 2022 kommer alla nya lamm att få ett namn på G. Varje årskull har också en egen färg på sitt öronmärke, och de två första siffrorna visar vilket år de föddes.
Idag har vi två vuxna baggar, som under brunstperioden på hösten delas upp med varsin grupp tackor. Alla får som har kommit till oss har en stamtavla och vi följer en avelsplan som hjälper oss att ha en frisk grupp. Även personlighet spelar roll och vi lägger mycket vikt på att socialisera fåren, så att de är lugna och trygga och att det är mysigt att umgås med dem även för barnen.
Vi ger inte våra djur mediciner i förebyggande syfte, utan enbart vid eventuell sjukdom och då i samråd med veterinär. VI klipper pälsarna två gånger per år, och samtidigt inspekterar och klipper vi fårens klövar.
Ullen från våra djur använder vi idag i våra egna odlingsbäddar, som material vid täckodling. Det tar ungefär 3-4 år innan ullen är komposterad.
LADUGÅRDS-KATTER
På gården huserar just nu tre katter; Saga, Sanning och bondkatten Plus, till höger i bild. Plus är en hittekatt från början, köpt via Fiahemmet i Norrköping. Därför vet vi inte riktigt hur gammal han är men han har funnits hos oss sedan 2004 och var kanske ett år eller två då.
Plus går inte många meter ifrån gårdsplanen men följer gärna med som publik när vi jobbar - pratar gör han också gärna. Ibland vill han komma in i köket men det tar inte många minuter innan han vill ut igen, en riktig ladugårdskatt helt enkelt - om det inte vore för att han tycker att fåren är riktigt läskiga!
Saga och Sanning kom som kattungar sommaren 2020, och träffar man på Sanning så ser man att de har norsk skogskatt i generna.
Med både barn, katter och andra frigående djur på gården så använder vi givetvis inte råttgift, utan här gör våra katter ett fantastiskt jobb på egen hand.
KINDAHÖNS
Våra höns och vår tupp är renrasiga Kindahöns, ursprungligen från genbank. Idag består gruppen av tuppen Kalle och gyllenbruna, ljusgrå, svarta ulliga och svarta höns med varierade guldkragar. Några kycklingar brukar det bli varje vår.
Favoritsysselsättningen är att bada i sand, jord eller sågspån på vedbacken, favoritmaten är alla matrester som familjen kommer med - havre och majs är kanske allra bäst ändå. Äggen från våra Kindahöns är ljust bruna i lite olika toner, och de värper ungefär 5 ägg vardera i veckan. Dock tar de en rejäl paus från värpandet under hösten och vintern.
Färska ägg är en riktig delikatess men man får vara noga med vad man ger hönsen att äta. Både hö och exempelvis fisk eller lök kan ge oönskad bismak till äggen.
Tilläggas kan att katten Plus allt är lite rädd för hönsen också, de är så väldigt gapiga och oberäkneliga tycker han. Hönsen är däremot helt oberörda av katterna och går gärna fram för att knycka lite kattmat ur skålen.
Vi älskar fåglar och har mycket rovfågel på gården. Vi ser både havsörn och korp dagligen, och ofta även andra rovfåglar. Mård och räv kommer också på besök så våra höns går säkrast i en helt inhägnad gård, helt fria går de bara när vi själva är alldeles i närheten.